„Te nasti scriitor, dar si devii. Dacă nu te iei in serios, te pierzi” – Vasile Poenaru și D.Budurca

Vasile Poenaru, scriitor si editor, ePublishers, eLiteratura Coresi, extrase:

Am debutat la o vârstă tânără. Am preferat să predau copiilor pentru că erau foarte interesați de engleză, spre deosebire de studenți. Am publicat vestitele Caiete Didactice Coresi, după care au învățat câteva generații. Banca Mondială a introdus ideea controlării pieței prin manuale alternative și, prin diverse jocuri ascunse, Ed. Coresi nu a câștigat niciun manual. În final, manualele au ieșit foarte încărcate, prost redactate, cu zeci de noțiuni noi care înspăimântă copilul, în loc să îl atragă. Manualul nu poate fi respectat de profesor din lipsă de timp. Părinții sunt nevoiți să-i ajute pe copii la teme; am ajuns astfel la Bacalaureatul cu cei mai mulți picați. Învățământul are nevoie de o reformă adevărată; până acum a fost doar o cursă spre a face manualul cât mai stufos. Textele alese la Lb. Română sunt impenetrabile pentru copii și neatractive. Literatura pentru copii nu este un gen minor. Pentru copii trebuie să scriem de trei ori mai bine decât pentru adulți. Pe toate canalele ni se transmite că tot ceea ce e românesc nu este bun sau interesant. Lumea evită să cumpere autori români. Editurile trăiesc din traduceri. Ne îndepărtăm astfel de ființa noastră spirituală. Înaintea traducerilor, ar trebui să acordăm atenție și timp literaturii românești, autorilor români. Tirajele scriitorilor români sunt extrem de restrânse; lumea preferă să citească traduceri. Sunt cărți întregi traduse cu Google translate. Primul buget de publicitate pentru Harry Potter a fost de 50 milioane dolari. Editurile românești sunt subcapitalizate, nu pot face publicitate cărților care apar. Ne facem cunoscute cărțile folosind internetul. La editura ePublishers cartea apare și în format tipărit, și electronic. Publicăm un titlu în trei ediții – electronică, o ediție cu ISBN de SUA care se tipărește în țara cumpărătorului, și ediția tipărită în România. Librăriile nu acceptă carte de poezie. Eu cred că se citește multă poezie. Din antologia poeziei mele, lăsată la liber, s-au descărcat câteva mii de exemplare. Se citește poezie, dar gratuit, pe net. Librăriile nu mai trăiesc din cărți, ci din birotică, vin, parfumuri și chimonouri japoneze. Am semnat șapte cărți de poezie, republicate în antologia “101 poeme”. Pot trimite gratuit doritorilor formatul electronic.

PUNCTUL DE INFLEXIUNE AL DESTINULUI: În clasa a 11-a, poetul Petre Ghelmez m-a convins să las fizica pentru literatură. Mi-a spus că darul cu care Dumnezeu m-a înzestrat trebuie respectat. Ideea că trebuie să-mi urmez chemarea fundamentală mi-a rămas în memorie. În 2010, împreună cu Horia Gârbea am creat eLiteratura, care publică membri ai Uniunii Scriitorilor sau tineri foarte talentați. La eLiteratura publicăm cărți ale autorilor români consacrați. Pentru cititorul care cunoaște ambele limbi, o ediție bilingvă e interesantă. Îmi place să citesc poezie. La Gaudeamus am lansat o antologie a 33 de poeți români contemporani. Te naști scriitor, dar și devii. Dacă nu te iei în serios, poți să te pierzi. Nu suntem, din punct de vedere grafic, în urma Occidentului. Cu cât ești mai departe de țară cu atât o vezi mai bine, mai interesantă, o porți mai adânc în suflet. Toate cărțile se găsesc pe http://www.librariacoresi.ro./

ÎN BAGAJ: În bagajul meu personal am sensibilitatea, dar o contracarez prin acțiune. Îmi stăpânesc impulsivitatea spunându-mi “stai un moment”. Caut partea bună a lucrurilor. Cartea mi-a dat tot ce am. Am învățat să citesc de la trei ani. După un an de citit haotic, sfătuit de mama, am citit Biblia.

CEL MAI GREU MOMENT DEFINIȚIA TA: Obstacolele au o semnificație, doar trebuie să o înțelegem.

ÎNTREBAREA TA CLIPĂ OPREȘTE-TE, EȘTI ATÂT DE FRUMOASĂ! Cel mai fericit am fost când s-au născut fiicele mele! Toată lumea ar trebui să scrie dacă are ceva de împărtășit, lăsându-ne liberă creativitatea. Criticul trebuie chemat doar când am pus ultimul punct romanului sau versurilor noastre.

(Interviu din 2 dec 2017)

Artist plastic: Iby Nagy

Autor: Delia Budurca


Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *